Batterijen in combinatie met zonnepanelen
De populariteit van het aanschaffen van een batterij bij de zonnepanelen wordt steeds populairder. De Koning Zonnepanelen licht toe waarom een thuisbatterij voor u wellicht ook interessant kan zijn.
Is een thuisbatterij interessant voor u?
De thuisbatterij wordt sinds de opkomst van verhoogde energietarieven voor mensen met zonnepanelen steeds interessanter. Het belangrijkste bij de aanschaf van de thuisbatterij is en goede afweging maken hoe deze ingezet gaat worden en van te voren goed doorrekenen op welke besparingen u kunt rekenen.
Het eerste aandachtspunt bij de thuisbatterij is uw eigen energieverbruik. Als u een hoog energieverbruik heeft op momenten dat u niet direct gebruik kunt maken van de door de zonnepanelen opgewekte stroom, dan kan een thuisbatterij voor u wellicht interessant zijn. Het net fungeert namelijk momenteel ook als een soort batterij door het salderen. U kunt uw opgewekte energie kwijt aan het net op het moment dat u deze niet nodig heeft en afnemen op het moment dat u dit wel nodig heeft.
Terugleverkosten
Met netcongestie en teruglevertarieven wordt het echter interessanter om de thuisbatterij tegaan gebruiken voor uw dagelijkse energieopslag. Teruglevertarieven zoals die Eneco, Vattenfal en Essent gaan rekenen zorgen er namelijk voor dat het geld gaat kosten om energie te leveren aan het net. Eneco rekent hier bijvoorbeeld 11,5 cent per kWh voor. Om te voorkomen dat de energieleverancier deze kosten in rekening brengt kunt u de energie met een thuisbatterij zelf opslaan. Hetzelfde geldt voor de staffel tarieven die gehanteerd worden door andere energieleveranciers.
De Slimme thuisbatterij
Een ander scenario waarin de thuisbatterij interessant kan zijn voor u is een slimme batterij in combinatie met een dynamisch energiecontract. Bij een dynamisch energiecontract worden de kosten van uw energie per uur bepaald. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de marktprijs voor energie op dat moment. Deze wordt bepaald door de beschikbare zonne- en windenergie en de algehele prijs op de markt. Een slimme thuisbatterij kan in combinatie met een dynamisch energiecontract gaan handelen voor u op de energiemarkt. Door uw opgewekte zonne-energie te verkopen op het moment dat de prijzen hoog zijn en door energie te kopen op het momentdat de prijzen laag of zelfs negatief zijn, verdient deze thuisbatterij zichzeer snel terug. Een dergelijke thuisbatterij kan zelfs rendabel zijn zonder zonnepanelen.
Andere voordelen
Een thuisbatterij heeft niet alleen financiele voordelen. De thuisbatterij brengt ook een grotere onafhankelijkheid van energieleveranciers en politieke perikkelen die de verduurzaming van uw huis in de weg staan. Met een batterij kunt u ook ook op momenten dat het net wegvalt, gebruikmaken van uw eigen energie. Ook hoeft u minder energie het net op te sturen en af te nemen. Hierdoor bent u minder afhankelijk van subsidies, terugleverkosten en salderen.
Terugverdientijd
Een thuisbatterij heeft een gemiddelde levensduur van 15 jaar. De thuisbatterij kan, zeker in combinatie met zonnepanelen, flinke besparingen op uw energierekning opleveren. Wij kunnen op basis van uw gegevens een berekening maken over de verwachte terugverdientijd over de levensduur van de door u gekozen thuisbatterij.
Onze adviseurs denken graag met u mee over of een thuisbatterij voor u interessant is en leggen hier graag meer over uit.
Hulp nodig met besparen?
Wilt u uw huis verduurzamen en wilt u besparen op uw energierekening? Wat is er fijner dan je eigen stroom opwekken en daar op meerdere manieren gebruik van te kunnen maken? Wilt u hiermeer over weten? Ons team aan zonne-specialisten vertelt u graag meer.