Plat dak installaties
De expertise van De Koning Zonnepanelen omvat ook het installeren van zonne-energie-installaties op platte daken. We leggen graag uit hoe we te werk gaan en wat er komt kijken bij platdakinstallaties.
Plat dak installaties
De expertise van De Koning Zonnepanelen omvat ook het installeren van zonne-energie-installaties op platte daken. We leggen graag uit hoe we te werk gaan en wat er komt kijken bij platdakinstallaties.
Onderstel
Voor platdakinstallaties gebruiken wij het onderstel van BluBase. BluBase heeft een eenvoudig en lichtgewicht onderstel ontwikkeld dat van uitstekende kwaliteit is. Het onderstel is gemaakt van sterk 'magnelis' staal. Dit zorgt ervoor dat BluBase een garantie van maar liefst 20 jaar kan bieden op het materiaal.
Het onderstel is zilverkleurig en wordt afgewerkt met achterkappen om de invloed van de wind te minimaliseren. Waar nodig kan het onderstel ook worden afgewerkt met zijkappen.Zijkappen dragen bij aan de esthetiek van uw installatie. Echter kunnen deze er ook voor zorgen dat, bij hoge temperaturen, de opbrengst van de zonnepanelenafneemt, omdat de zijkappen de ventilatie onder de panelen belemmert.
De panelen worden geplaatst onder een hoek van dertien graden om optimale prestaties te kunnen garanderen.
U kunt bij een plat dak installatie kiezen voor een opstelling op of een installatie die zowel op het oosten als het westen is gericht. Onze adviseurs denken met u mee om er voor te zorgen dat u altijd voorzien wordt van een installatie die het beste bij uw behoeften past.
Lees hier meer over het effect van de oriëntatie van de panelen op de opbrengst en uw eigen verbruik.
Ballast
Platdakinstallaties worden voorzien van ballast. Voorafgaand aan de installatie maakt de installateur een ballastberekening, zodat onder elk paneel de juiste hoeveelheid ballast wordt geplaatst. In de berekening worden verschillende factoren meegenomen, zoals de ligging van uw dak ten opzichte van de wind, de positie van de panelen, het legplan van de installatie, de hoogte van uw dak en of u in een gebied woont waar meer wind voorkomt dan elders in Nederland.
Dankzij de juiste ballastberekening en een goede verdeling is uw platdakinstallatie gegarandeerd stormvast. Tot en met windkracht 11 zullen de panelen dan ook, mits goed geïnstalleerd, op uw dak blijven liggen. Boven windkracht 11 spreekt men van een orkaan. Mocht dit ooit voor komen en de panelen waaien toch van het dak, dan wordt dit meestal gedekt door uw verzekering.
De ballast komt vaak in de vorm van stoeptegels. Ook is het mogelijk dat, als uw dak is voorzien van grind, dit wordt gebruikt om het onderstel op zijn plaats te houden. Onder de zonnepanelen moet het grind namelijk worden verwijderd om stevig op het dak te kunnen worden geplaatst. Het verwijderde grind kan dan weer worden gebruikt als ballast, wat ook nog eens duurzaam is!
Kabelroute
Voor de kabelroute van een platdakinstallatie wordt de kabel ofwel buitenom via een kruipruimte of kabelgoot naar de meterkast geleid. Als het gaat om een installatie op een dak dat niet direct is aangesloten op het huis, zoals een schuur, zal de kabel worden ingegraven en vervolgens op de meest logische manier naar de meterkast worden geleid.
Het kan ook voorkomen dat de kabel door het dak heen moet om bij de meterkast te komen. Hiervoor wordt een dakdoorvoer gebruikt. Een dakdoorvoer kan door het bitumen heen worden geplaatst, waarna het waterdicht wordt gemaakt door het branden van een nieuw stuk bitumen over de basis van de dakdoorvoer. Een dakdoorvoer brengt de kabel eerst omhoog van het dak om lekkage langs de kabel te voorkomen.
Hulp nodig met besparen?
Wilt u uw huis verduurzamen en wilt u besparen op uw energierekening? Wat is er fijner dan je eigen stroom opwekken en daar op meerdere manieren gebruik van te kunnen maken? Wilt u hiermeer over weten? Ons team aan zonne-specialisten vertelt u graag meer.